Chat met ons op:

Vragen? Bericht ons via Whatsapp of Messenger

De sneeuwscooter is een van meest populair vervoermiddel van de Zwedenaren in Lapland. Het is een enorm mooie ervaring om over de sneeuw te vliegen met een sneeuwscooter. Er zit power in, je gaat hard en het geeft vrijheid, want je kunt zo op plekken komen waar je normaal niet meer met de auto of via wandelen komt.

Beleef Lapland Zweden vanaf de sneeuwscootertocht.

Een sneeuwscootertocht in Lapland is een onvergetelijk avontuur! Veel gasten van Lapland Stuga & Tours willen in de winter graag een sneeuwscootertocht maken.
Het is spannend om met een vaartje over de meren te rijden of zigzaggend door de uitgestrekte bossen te rijden. Tijdens de sneeuwscootertocht zie je veel dierensporen en als het verse sporen zijn dan stoppen we even voor een foto.

Omdat er best veel vragen komen over de werking van de sneeuwscooter en de ‘verkeers’regels willen we hier graag wat meer over vertellen. We komen nauwelijks verkeer tegen op de sneeuwscooterpaden maar er zijn zeker wel regels. We vertellen over de sneeuwscootertocht, de werking van de machine, de verkeersregels en veel gestelde vragen.

Algemeen weetje over een sneeuwscootertocht in Lapland.

Als sneeuwscootergids ben je verplicht een sneeuwscooterbewijs te bezitten.  Deze heb ik (Alex) dus ook gehaald. Het leuke is dat er naast praktijkexamen ook theorie is waarbij allerlei feitjes en weetjes voorbij komen die een rit wat veiliger maken.

Hoe gaat zo’n sneeuwscootertocht in z’n werk?

Gewoonlijk hebben onze gasten al tijdig aangegeven of ze een sneeuwscootertocht willen meemaken. Helmen, pakken en warme winterboots zijn inbegrepen in de sneeuwscootertocht, het kan immers koud zijn in Lapland.
Voordat de gasten zich verkleden leg ik uit wat de verkeersregels zijn (anders krijgen de gasten het veel te warm binnen in de verwarmde ruimte). Na het aankleden leg ik buiten bij de sneeuwscooters  grondig uit hoe de sneeuwscooters in de praktijk werken.
Als er geen vragen zijn dan kunnen we rustig de eerste meters maken.

Tijdens de rit hou ik iedereen goed in de gaten, als er iemand achterop raakt stoppen we even totdat de groep weer compleet is.

Tussendoor nemen we pauze voor het maken van een vuurtje en drinken we koffie / thee.

Dit is één van de dingen die heel veel mensen op hun bucketlist hebben staan… En gelijk hebben ze. Het noorderlicht is er in verschillende kleuren zoals groen, roze en paars(achtig). Stel je eens voor, je hebt een warme winteroverall aan, warme winterboots en je gaat op zoek naar het noorderlicht.

De gids heeft een mooie plek gevonden waar de rendiervellen om een vuurtje heen liggen. Je gaat zitten en ziet de eerste bewegende groene strepen door de lucht….. Noorderlicht!! (Vergeet je camera en statief niet mee te nemen!).

Regels

Ja zelfs voor een sneeuwscootertocht in Lapland zijn er regels.  De regels leg ik meestal uit voordat de gasten warme winteroveralls en winterboots aantrekken. Anders wordt het snel te warm als we binnen in een verwarmde ruimte nog staan te praten.

Een belangrijke regel is dat de passagier moet afstappen als een openbare weg overgestoken wordt. Dit is puur voor de veiligheid… Als eigen regel zou ik graag willen toevoegen dat de bestuurder niet zo hard op de passagier moet afrijden als deze aan de overkant van de weg staat te wachten….

Een andere regel is dat al het andere verkeer op de paden voorrang heeft, ongeacht de de richting waar het verkeer vandaan komt. Verkeer in de vorm van wandelaars, skiërs maar ook dieren.

Hoe werkt een sneeuwscooter?

Voor een sneeuwscootertocht in Lapland is het belangrijk de werking van de sneeuwscooter te weten.  Het is niet echt te vergelijken met motorrijden en het sturen is ook niet te vergelijken met iets anders. Voor de meeste mensen is het een compleet nieuwe en leuke ervaring.

Een sneeuwscooter heeft een automatische versnelling. Dus alleen gasgeven sturen en remmen zijn nog nodig. Hoe een sneeuwscooter feitelijk werkt is natuurlijk veel leuker om persoonlijk uit te leggen als je bij ons een scootertocht in  Lapland komt doen..

Veel gestelde vragen

Heb je een rijbewijs nodig?

Als gids is een scooterrijbewijs noodzakelijk. Gasten mogen met een normaal autorijbewijs achter een gids aanrijden.

Is er een maximum snelheid?

Ja zeker is er een wettelijke maximum snelheid, maar die halen we tijdens de tours nooit. We rijden door de bossen en met een klein stuurfoutje heb je zo een boom tussen de ski’s van de scooter staan. We doen lekker rustig aan zo  kunnen we ook nog van de omgeving genieten tijdens de rit.

Hoe zwaar is een sneeuwscooter?

Onze scooters zijn tot circa 250kg zwaar, maar er zijn er ook die 500kg wegen. Het leuke is dat het gewicht zo goed verdeeld wordt over de aandrijfband dat er lagere druk op de sneeuw is dan de druk op een schoen van een mens. Probeer maar eens af te stappen in de losse sneeuw… 🙂

Zijn er ook elektrische sneeuwscooters?

Ja die zijn er wel maar ze zijn nog volop in ontwikkeling. De accu’s hebben door de kou minder bereik qua afstand. Zodra de range wat groter is dan zijn we zeker geinteresseerd in deze scooters. Het lijkt ons geweldig om bijna geluidloos door de poedersneeuw te zoeven…

Vraag van onze kant.

Zou je het leuk vinden om een sneeuwscootertocht in Lapland te maken? We kunnen verschillende routes aanbieden die verschillen in afstand en rijtijd. Heb je zin gekregen om te sneeuwscooteren? geef je wensen door via de contactbutton.\

Heb je er ook zin in! klik op de contactbutton boven in de pagina en vraag naar de mogelijkheden.

Over de auteur

Alex van der Steen

Alex van der Steen

Een echte avonturier. Dagelijks in de natuur en al vele lange zelfvoorzienende reizen meegemaakt.

Eén reactie