Het noorderlicht fotograferen is gemakkelijker dan je denkt. In deze blog delen we een aantal tips voor als jij het noorderlicht wilt gaan fotograferen.

Noorderlicht Fotografie in Lapland & tips / How to.

Noorderlicht fotografie

Voor iedereen zal een eerste keer noorderlicht een leuke en speciale ervaring zijn. Het is geweldig om noorderlicht fotografie in Lapland te beleven. Het doel is natuurlijk een mooie foto mee naar huis te nemen. Maar voor die foto er is zijn er wel een paar dingen waar  je  rekening mee moet houden. We geven je hier wat tips om rekening mee te houden zodat je bij ons ook die mooie foto’s  kan maken.

Bij een goede kans op noorderlicht bieden we bij Lapland Stuga & Tours noorderlichttours aan. We zoeken dan een mooie locatie op om daar het noorderlicht schouwpel kunnen bewonderen en fotograferen natuurlijk.

Te beginnen met een statief!
Het lijkt een onhandig ding om mee te slepen maar zonder statief is het bijna niet mogelijk een goede scherpe noorderlichtfoto te maken. Het hoeft geen groot statief te zijn, een stabiel statief is voldoende!

De juiste camera!
Een camera waarbij de sluitertijd en het diafragma is in te stellen is al voldoende om een mooi beeld vast te leggen. Vaak kunnen de betere compactcamera’s al hele mooie foto’s vastleggen. Met een systeemcamera is het noorderlicht uiteraard nog scherper vast te leggen. Sommige systeemcamera’s kunnen zelfs het noorderlicht filmen!

Extra batterijen!
Gewoonlijk is het kouder als het noorderlicht optreedt, daardoor kunnen batterijen van camera’s wel eens snellen leeg zijn. Een extra batterij is geen overbodige luxe.

Warme kleding.
Om zonder afleiding te kunnen genieten van het noorderlicht is het goed om aan extra kleding en warme schoenen te denken. Dan kun je ongestoord foto´s maken zonder dat koude ledematen je afleiden van het mooie schouwspel.
De foto’s in deze blog zijn allemaal genomen in de periode september / oktober. Waarbij in oktober ook al de mogelijkheid bestaat dat er al een klein beetje sneeuw ligt.

Hoofdlampje
Als is het alleen al om de donkere noorderlicht locatie te bereiken. Een hoofdlampje komt zeker van pas.

Vind een mooie compositie
Compositie in fotografie maakt een foto van basic, naar professioneel. Enkel het noorderlicht fotograferen is vaak niet genoeg. Kijk of je een mooie voorgrond kan vinden, zoals in de onderste foto een overgebleven vuurtje van een kampvuur. Een tentje, of ga in de foto staan met een hoofdlampje bijvoorbeeld op. 

Golden Rule compositie

Een regel van compositie is bijvoorbeeld dat je rekening houdt met de Golden Rule. De onderste foto laat zien wat dit inhoudt. Vaak is het erg saai wanneer je een foto maakt met het subject in het midden. Zoals in de bovenste foto zit het kampvuur rechts onderin de foto. Als je de foto opdeelt in het raster zoals in de onderste, zie je dat dit dus niet in het midden zit. Dit had de foto al een stuk saaier gemaakt. 

Op Google zijn hier goede voorbeelden en video’s van te vinden over hoe dit werkt. Je kunt zoeken op: Composition photography, compositie fotografie, golden rule photography.

Over de auteur

Alex van der Steen

Alex van der Steen

Een echte avonturier. Dagelijks in de natuur en al vele lange zelfvoorzienende reizen meegemaakt.