Chat met ons op:

Vragen? Bericht ons via Whatsapp of Messenger

Autovakantie Zweden

De complete gids om met de auto naar Lapland te reizen.
Inhoudsopgave
Ik wil naar Lapland, vliegtuig of auto?

Op dit moment (augustus 2020) staat Zweden op Code Geel met betrekking tot reizen. Dat betekent dat je naar Zweden kunt reizen. Sommige mensen zien op tegen het vliegen of het bezoek van een vliegveld. Voor die mensen is het reizen met de auto wellicht een oplossing. 

 

Vliegticket pp

Vliegen is gemiddeld 5 tot 10 uur vliegen inclusief 1 overstap vanaf Amsterdam. (Prijzen kunnen variëren).

vanaf €250,-
Auto pp

Met de auto is het 1,5 dag rijden, inclusief één overnachting en een veerboot.

vanaf €300,-
Met de auto rijden naar Zweden

Met de auto naar zweden is prima te doen, ook in de winter. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten maar dat gaan we allemaal bespreken in dit artikel. Zo weet je precies waar je aan toe bent, van hoeveel je ongeveer kwijt bent aan geld, wat de beste route is, waar je kunt overnachten en waar je allemaal om moet denken.

Routes naar het Noord-Zweden
Veerboot naar Zweden met de auto of via bruggen?

Als je naar Zweden reist met de auto is een eerste keuze vaak, ‘ gaan we via de bruggen of met de veerboot?’. Met de bruggen wordt dan bedoeld het reizen via de  Öresundbrug tussen Denemarken en Zweden.  

De Öresundbrug is een tolbrug, een abonnement is mogelijk waarbij korting op de overgang wordt gegeven.

Nachtboot vanaf Kiel Duitsland naar Goteburg Zweden

Een andere optie is het reizen met de nachtboot vanaf Kiel Duitsland naar Göteburg Zweden. Met een eigen kamer aan boord is de reis erg comfortabel en plezierig. Aan boord zijn diverse winkeltjes en restaurants. Het is prettig om te reizen terwijl je ook wat meer vrijheid hebt om te bewegen. 

Vanaf Göteburg is het circa 1150 kilometer naar onze locatie in Lapland. Afhankelijk van het jaargetijde is deze afstand in een dag of twee dagen reizen te doen. Een retour overtocht voor twee personen met hut op de boot kost tussen € 350,- en € 500 afhankelijk hoe tijdig er geboekt wordt. 

Routes naar het noorden van Zweden

Er zijn meerdere routes naar het Noorden, een mooie toeristische route in de zomer is via de E45 naar het Noorden te rijden. Voor de winterperiode is het reizen via de snelweg aan de Oostkant via snelweg E4 een betere optie omdat de wegen beter sneeuwvrij gemaakt worden. 

Verblijf en overnachting

Tijdens de autorit zijn er voldoende gelegenheden te vinden om te overnachten, vaak zie je een bordje Stuga of uiteraard B&B langs de weg staan. In het Zuiden van het land kan het tijdens de zomervakantie wat drukker zijn, daar is het vooraf boeken van een overnachting vaak wel verstandig. Hogerop naar het Noorden is een overnachting zonder boeking vaak wel mogelijk. 

Wat neem ik mee?

Wat je meeneemt is afhankelijk van het jaargetijde van de vakantie. In de zomer kan het overdag dezelfde temperatuur worden als in Nederland, ’s avonds koelt het wel wat meer af, regendichte kleding is ook goed om mee te nemen voor tijdens buitenavonturen. 

In de winter is het meenemen van warme kleding uiteraard een must. Thermokleding, warme sokken, wanten / muts en een dikke winterjas en eventueel een skibroek is aan te raden. Tijdens de autorit is het goed om ook een deken mee te nemen, een thermos met warm drinken en misschien wel het belangrijkste is een opgeladen telefoon. Zorg dat de auto klaar is voor een lange reis, oliepeil en koelvloeistof zijn belangrijk om in de gaten te houden. 

Als er specifieke vragen zijn stuur gerust een appje, we geven advies waar mogelijk en denken graag mee in het vinden van oplossingen.    

Zomer & Winter reistips autovakantie

Voor de zomer zijn er nauwelijks extra reistips voor het reizen met de auto, anders dan de gebruikelijke zomervakantie autoreistips zoals onderhoud, vloeistoffen van de auto en bandenspanning (ook in het reservewiel).

In Zweden zijn de afstanden wat groter en met name richting het Noorden worden ook de afstanden tussen benzinepompen groter. Let op dat je niet te ver doorrijdt doorrijdt zonder te tanken, het kan zomaar 100 kilometer (of meer) duren voor de volgende pomp.

Zowel in de zomer als in de winter is het opletten voor wild op de weg. Over het algemeen houdt men zich dan ook erg netjes aan de snelheid in Zweden. Boetes voor te hard rijden zijn hoog!

Winter reistips autovakantie

Voor in de winter is het belangrijk te letten op de juiste winterbanden. De winterbanden die hier in Zweden gebruikt worden, worden gekenmerkt als MS winterbanden. M+S staat voor mud en snow en zijn voorzien van een bergtop met sneeuwvlokken als icoon. 

De snelwegen zijn over het algemeen goed te berijden. Op de binnenwegen kan er meer sneeuw liggen en is het vooral in de korte bochten oppassen op de snelheid. Let ook op warme kleding, of dekens in de auto, een opgeladen telefoon is ook belangrijk. Met autopech is het al snel erg koud in de auto. 

Een ANWB zoals in Nederland bestaat er niet, even aan de kant van de weg de auto repareren zit er niet in. Wel zijn er bergdiensten die de auto naar een garage rijden. 

Over de auteur

Alex van der Steen

Alex van der Steen

Een echte avonturier. Dagelijks in de natuur en al vele lange zelfvoorzienende reizen meegemaakt.